Wat is DevSecops?

Wat is DevSecOps?

We kennen het doel van DevOps, namelijk het samenbrengen van Development en Operations om de time-to-market te verkorten, snelle feedback en klanttevredenheid. Het doel van DevSecOps is het overbruggen van de “Security Gap” tussen zowel Development en Operations voor snellere maar ook veiligere software levering. Security komt, in veel DevOps implementaties en practices, aan het einde van het ontwikkelproces. Hierdoor worden releases vaak vertraagd en worden de voordelen van DevOps en Agile development belemmerd.

De vaak uitgesproken zin “Iedereen is verantwoordelijk voor Security” doelt op het idee dat niet alleen het Security team op Security moet letten. Iedereen die betrokken is bij het bouwen en onderhouden van software en IT systemen hoort hieraan te werken. Dus ook: developers, line managers, business analysten, product owners, IT managers, portfolio managers, testers, QA professionals, UX specialisten en database administrators.

“The purpose and intent of DevSecOps is to build on the mindset that “everyone is responsible for security” with the goal of safely distributing security decisions at speed and scale to those who hold the highest level of context without sacrificing the safety required”

– devsecops.org – 

De voordelen van DevSecOps

# 1 Verbeterde kwaliteit en security

Door een betere samenwerking tussen Security- en DevOps teams, neemt de kwaliteit en Security van de software exponentieel toe. Met DevSecOps worden kwetsbaarheden in de code en het ontwerp al vroeg in het softwareontwikkelingsproces geïdentificeerd. Bovendien plant IT-Operations de infrastructuurbehoeften met development frameworks voor Security software en containers. Dit allemaal met de gewenste configuratie en “infrastructure as code” in gedachten. Nieuwe ontwikkel methoden zoals “Compliance as Code” geven uitdrukking aan Security- en compliance vereisten in de vorm van versiebeheer die leesbaar is voor de mens. Dit verbetert audit trails en helpt bij snelle en herhaalbare security testen tegen de infrastructuur.

#2 Baked-in Security

Een van de belangrijkste voordelen in een DevSecOps-implementatie is dat de Security veel eerder in de gehele softwareontwikkeling en IT-processen wordt ingebakken. In tegenstelling tot het achteraf inbouwen van Security nadat de software is ontwikkeld en geïmplementeerd.

#3 Snellere software delivery

Omdat kwetsbaarheden in een eerder stadium worden geïdentificeerd, kan DevSecOps ook helpen bij het versnellen van software delivery. We hebben meerdere organisaties gezien waar DevSecOps-initiatieven resulteerden in een snellere time-to-market omdat Security- en compliance vereisten niet langer de snelheid van de software delivery beïnvloedden (zie case study).

#4 Hogere betrokkenheid

Omdat Security wordt ingebakken in het ontwikkelproces, ligt de ownership van Security bij iedereen die bij DevOps is betrokken, zodat mensen zich meer verantwoordelijk voelen.

Security wordt hierdoor een continu proces en constante gedachte. Hierdoor verdwijnt het zelden van de radar.

Hoe start je met DevSecOps?

Nu we het antwoord hebben op “Wat is DevSecOps?” en “Wat zijn de voordelen?” kunnen we door met de volgende stap: Hoe begin je?

1) Identificeer de Security van uw organisatie en evalueer wat voor soort tools en practices er zijn om de Security te waarborgen. Identificeer de gebieden waar de Security niet adequaat inwerkt op de snelheid van business delivery en niet voldoet aan de behoeften van “business” (als gevolg van traditionele Security practices en -hulpmiddelen).

2) Begin met een kleine pilot met een Business Unit of een Software Delivery Team dat te maken heeft gehad met Security uitdagingen en dat profijt zou kunnen hebben van DevSecOps en alle voordelen die het met zich meebrengt.

3) Train uw personeel zodanig dat de business analisten en Product Owners weten tegen welke Security risico’s zij het moeten opboksen. Maar ook dat Development en Operations weet hoe zij kunnen ontwikkelen middels “Security by design” en wat ze moeten doen in het geval van een incident.

4) Gebruik state of the art tools om Security dichter bij de developers en in hun bekende build-systemen te brengen. Denk er altijd aan om gefocust te blijven en eerder Security te brengen in de levenscyclus van softwareontwikkeling. Maar ook om te profiteren van technieken zoals Agile Threat Modeling. Dit helpt je te concentreren op Security testen en om technische security vereisten ontdekken vlak voordat u begint met coderen.

5) Breng geautomatiseerde scan technieken in om build check-ins af te wijzen om te controleren of de software kwetsbare versies van open source softwarebibliotheken en componenten van derden bevat.

Case Study – Implementing Security into DevOps (EN)

case-study-devsecops

Onze DevSecOps diensten

DevOn helpt organisaties om hun softwareontwikkeling radicaal te verbeteren. We helpen hen de voordelen van DevSecOps te plukken door middel van consultancy en training zodat zij de competitie een stap voor blijven.

Heb je problemen bij het vinden van genoeg ervaren developers die jou kunnen helpen met jou softwareontwikkeling? DevOn kan jouw organisatie hier ook bij helpen door AI Powered High-Performance Teams te bieden. Neem gerust contact op voor meer informatie!

Benieuwd hoe jij devSecOps in de praktijk kunt brengen? volg dan een van onze trainingen!

0

Start typing and press Enter to search